Havevanding: Brug vandet med omtanke

3. juli 2021
Regnvejr er naturligvis den foretrukne form for havevanding, men hen over sommeren kan havens planter godt trænge til mere vand, end der kommer regn fra oven.

Som haveejer er det dog vigtigt at huske, at vand er en kostbar ressource, der skal bruges med omtanke. Ud over vandprisen, skal der også betales afledningsafgift af det vand du vander med, så det kan hurtigt blive en bekostelig affære. I vores område koster det 77,34 kr. at bruge 1.000 l vand.

Vi har derfor samlet fem gode råd til, hvordan du undgår vandspild under havevandingen.

#1: Genbrug regnvand med en regnvandstønde

Det er både dyrt for pengepungen og miljøet, hvis du bruger postevand i haven. Genbrug i stedet regnvandet med en regnvandstønde. På den måde får du for alvor gavn af de mange millimeter nedbør, som vi hvert år får i Danmark.

#2: Vand kun det nødvendige

Du skal også være opmærksom på, at det ikke er hele din have, der tørster efter vand i sommermånederne. Træer, buske og græs kan sagtens klare sig i længere perioder uden vand.

Fokuser i stedet på dine bed og andre planter, der i langt højere grad har brug en tår vand. Stik eventuelt en finger i jorden og mærk om det er fugtigt.


#3: Tænk på vandingstidspunkt

Der er flere grunde til, at du udelukkende bør vande haven tidlig morgen eller sen aften.

På de varme sommerdage fordamper vandet når solen varmer jorden op. Det kræver derfor mere vand, hvis du vander din have midt på dagen.

Derudover kan det i områder med sparsomme vandressourcer være en god ide at vanden haven uden for spidsbelastningerne, da vandværkerne ellers kan have svært ved at levere den mængde vand, der efterspørges af forbrugerne.

#4: Undgå sjatvanding

Brug rigelige mængder vand når du er i gang. Det er bedre at vande grundigt få gange end at sjatvande mange gange. Hvis du sjatvander haven, vil vandet nå at fordampe, inden det er nået helt ned i jorden.

Du kan få flere gode råd til vanding i haven på Bolius hjemmeside