Løbende toiletter er et af de største problemer, når det kommer til vandspild. Ofte mener kunden, at vandmåleren må være i stykker – for så meget vand kan man da slet ikke bruge på så kort tid?’

Det første, vi spørger om, er altid, om man har gennemgået boligens toiletter, og har sikret sig, at de ikke løber. For den hyppigste synder bag et eskalerende vandforbrug, er et løbende toilet

Uro i vandoverfladen

Når vandregningen pludselig stiger voldsomt og hurtigt, er der stort set altid tale om, at der et sted i boligen er et toilet, der løber meget. Det er nemt at opdage, hvis man leder efter det, for der vil være uro i vandoverfladen.

Men det er ikke de fossende toiletter, der er det største problem, når det kommer til vandspild – i langt de fleste tilfælde opdager man heldigvis problemet, og gør noget ved det. Toiletter med en ’sivende lækage’ hvor vandet lydløst og konstant løber fra cisternen til toiletskålen, er faktisk et større problem. For de kan stå i årevis og spilde tusinder af kubikmeter vand, før nogen opdager problemet og gør noget ved det.

Et toilet med sådan en sivende lækage, der løber så lidt, at man ikke kan se det – helt uden uro i vandoverfladen – kan spilde op mod 300 liter vand i døgnet, altså mere end 100 m3 om året. Desværre er der overraskende mange, som slet ikke kender til problemet, og endnu færre der ved, hvad det koster i vandspild og i penge.

Du kan nemt selv kontrollere om du har et løbende toilet, ved at følge denne video.